Фуа (Foix)

Фирмата, за която карам голямото бяло МПС, има сключен договор с фабриката в Бургос на една от големите марки за безалкохолни напитки (не е любимата ми, другата), които произвеждат и други неща, примерно чипс. И с този чипс имаме постоянни курсове до няколко дестинации във Франция и Италия. И по пътя за Италия, минавайки през Франция, когато при Байон се отклониш за Тулуза, по табелите започва да се появява името Фуа, наравно с това на Тулуза. Оставах с впечатлението, че това е, ако не чак толкова голям, то поне достатъчно голям и важен град. За важен, се оказа важен, но с деветте си хиляди и осемстотин жители не може да мине за голям.

На едно връщане от Италия реших да направя седмичната почивка в Тулуза, намерил съм си едно място за паркиране в източната промишлена зона, на 500 м от гара на регионалните влакчета. Общувам постоянно само с един от колегите ми, той е най-младия във фирмата, ’85-и набор, с останалите само, ако се налага. Та той в същото време правеше същия курс, който е до Ноале в Италия, село на двадесетина километра северно от Венеция. По това време във Венеция течеше ежегодния карнавал. Пристигнал в петък вечерта и трябва да стои там до понеделник, ужас, скука, кошмар за шофьорите. За да не споменавам име, ще нарека колегата Гуапо, обажда ми се: “Егати, требва да висим тука до понеделник, че умрем от скука, требва филми да гледам.” Казвам му: “Гуапо, в Ноале има гара, на 15 мин пеша е от теб, влаковете са на половин час, за 25 мин си във Венеция, сега е карнавала там, пълно е с хора, всички са маскирани, има сцени, музика, разходи се, билета за влака е около 4 евро.” Единственият въпрос, който ми зададе беше: “А дали ще намеря нещо за е**** (нецензурна дума, означаваща секс)”, на което аз му се развиках: “Ей, само това ви е в главите на шофьорите, боба, леба и да е** (същата нецензурна дума), ходи виж малко свят, разходи се, смеси се с хора малко.“ В събота сутринта беше хванал влака, излизайки от гарата във Венеция ми звъни: “Леле, леле, леле, тука има повече хора от София, бе…” В събота не беше успял да стигне даже до площад Сан Марко, Венеция си е лабиринт, беше се уморил от ходене, все забравям, че хората не могат да ходят като мен. В неделя беше повторил, беше отишъл до Сан Марко, после се беше загубил, но накрая благополучно намерил гарата и ми се обажда: “Еее, па така с разходка времето минава неусетно, супер е.“ Е какво разправям аз, но „старите кучета“ свикнали на „тежката“ работа, да чакат без да мърдат никъде, не вярват, че работата е лека и им дава възможност да видят Европа и да си разширят малко мирогледа. За тях шанс няма, но колегата Гуапо се запали да разглежда. На един човек да отвориш очите, си свършил добра работа. Аз хванах влака за Фуа и след около час бях там. Влакът продължава до градче близо до Андора, но не влиза в нея. Французи и испанци ходят в Андора на ски, интересно е да се види през този сезон, краят на февруари, на покривите на колите заедно със ски или сноуборд и сърф.

Първото нещо, което търся във всеки град е Туристическия офис. Според информацията в гугъл трябваше да работи в неделя до 18:00 часа, но това се оказа заблуда, не работеше.  И така без карта забродих по улиците на града.

Площадът до Туристическия офис, окастрените дървета, гълъби, по пейките почиващи пенсионери, деца. А аз започвам да търся информация, да живее мобилният интернет. Споменах, че Фуа не е голям град, но е важен, център е на департамент Ариеж в Южна Франция, регион Окситания, като дори не е най-малкият град център на департамент, има и по-малък от него, той е втори. Намира се на 85 км южно от Тулуза, на автомобилния път към Андора. Споменавал съм преди, че департаментите обикновено носят имената на реките, които минават през тях, та през Фуа тече река Ариеж (Ariège), а в града в нея се влива и река Арже (Arget).

Кметството. От което и по-широко място да снимаш, винаги в кадъра попада и Шато дьо Фуа, което заема хълма в средата на града. На негово място още римляните построили форт. Предполага се, че града е основан от Карл Велики с построяването на абатството на Сен Волусиен през 849 г. С построяването на абатството започва да се развива градският живот, който достига върха си през XIV век.

Насочвам се към главната забележителност, Шато дьо Фуа. То е било дом на графовете на Фуа.

Запазени средновековни къщи в центъра на града.

В неделя няма много местни по улиците, повечето хора са туристи, спрели за обяд във Фуа на път към планинските курорти на Андора. Вижда се на снимката градоустройственото решение за споделени улици между пешеходците и автомобилите, постлани с тротоарна настилка, и с отделени с оградки участъци.

Хълмът е надвиснал над града, настройвам се да снимам от стените на шатото…

Но ме посреща тази табела, която е само на френски, но думата „fermé“ ми е много добре позната, означава затворен. С удоволствие очакват нашата среща през юни 2019 г., пише още на табелата. Разочарован съм, но продължавам.

Снимах си поне табелата с информацията за шатото. Само на френски е, но аз нали съм полиглот, не е чак такъв проблем. Шато дьо Фуа е построено на стратегическо място, хълмът около реките Ариеж и Арже, на запад от центъра на града. Било е дом на графовете на Фуа. По-голямата част от него е построена от XII до XIV векове. Била е силна крепост. През 1840 г. е обявена за исторически паметник, но до 1864 г. се е ползвала за затвор. Има интересни готически елементи по кулите, които не можах да видя на живо, но юни не е далече, явно ще се връщам пак тук.

Тесните и ниски тунели, през които от една улица излизаш на друга.

Църквата на абатството Сен Волусиен, около което е възникнал градът. Изграждането ѝ е започнало през 1104 г., след като абатството е било превзето и е решено да се построи църква за съхранение на мощите на светеца. По време на религиозните войни, католици – хугеноти, абатството е разрушено и мощите са изгорени. През 1609 г. започва реконструкция, която е завършена чак през 1670 г. От оригиналната църква е останал един портал и основите на корабите, забравих да спомена, че църквата е трикорабна. В църквата има орган, монтиран през 1869 г. и основно възстановен през 2007 г. За съжаление и църквата беше затворена, и не съм го видял с очите си, само преразказвам какво научих от гугъл.

Срадата на префектурата на департамент Ариеж, която е залепена за църквата.

Реших, че като не мога да разгледам шатото, което стърчи над града, поне да го обиколя от всички страни.

Река Арже.

От западната страна на хълма.

Сградата на Кес д‘Епарн (Спестовната каса).

На кръговото пред спестовната каса.

Паметник-чешма на Габриел Форе (Gabriel Fauré), композитор, органист, пианист и преподавател, роден в близкия град Памие (Pamiers).

Във всички по-малки френски градове срещам такива покрити площадчета, на които се организират празници и пазари.

Пощата. По стила на сградата предполагам, че е строена в началото на XX век.

Паметник на загиналите жители на Фуа в Голямата (първата световна) и Втората световна война.

Река Ариеж. Патриотарите в България постоянно тръбят, че сме единствената страна отвсякъде обградена от собствени територии, което само показва непознаване на европейската история. Из цяла Европа народи и територии преливат от една държава в друга. Гербът на Фуа, който идва от графовете на Фуа, е щит с червени и златни ивици, каквото е и знамето. Същите елементи ги има и на знамето и герба на Каталуня, Андора, Арагон.

Може да е малък град, но вече е стъпил здраво в XXI век със зарядна станция за електромобили.

В центъра има и нови сгради, но трябва да се измисли нещо за контейнерите за разделно събиране на отпадъци, винаги са на места развалящи ми снимките.

В историческия център на града на всяка улица има табела с историята на улицата, датировка на построяването на по-важните сгради, за съжаление са само на френски, а повече от една табела да чета на френски ми идва в повече.

Уличките покрай хълма с шатото. По време на войните между католици и протестанти, освен абатството е разрушен почти целия град. През 1582 година е възстановен от католиците, а през 1589 г. графът на Фуа, Анри Наварски е коронован за крал на Франция като Анри IV, наречен по-късно Велики. Град По, където е роден Анри IV e на около 200 км западно от Фуа.

И поглед от другата страна на същото място. Това е улица Гран Дюк, част от задължителната туристическа обиколка.

И пак се връщам на улиците и настилката им. Вертикалната планировка, отводняването, качеството на работата, материалите са на по-високо ниво от в една европейска столица на 2000 км по на изток.

Площад Жорж Дютил, кръстен на бивш кмет на Фуа. Едва ли някой ще кръсти площад на Фандъкова.

Черен лебед – фонтан.

Паркчето зад туристическия офис. Около града има и интересни планински маршрути, но един следобед не стига.

И отново река Ариеж с надвисналите над нея сгради и Пиренеите на хоризонта. Снимката е от моста, който води към гарата, това е винаги посоката в края на разходката. Целта ми никога не е да видя и науча всичко за един град, но за един следобед, доколкото можах, се запознах с още един европейски град.

2 611 мнения за “Фуа (Foix)”

 1. Time will always give you the answer, who is the one who really hurts you and who really cares about you; who is who you care about but who cares nothing about you. Some people are not worth cherishing too much, while others are worth cherishing

 2. There is a kind of love that obviously wants to give up, but can’t give up; there is a kind of love, knowing that it is suffering, but can’t hold back; Can’t take it back already.

 3. como ganhar na lotofacil, acertar na lotofacil, ganhar na lotofacil, como ganhar na lotofacil de verdade, como ganhar na lotofacil sempre, como ganhar na lotofacil 2020, como ganhar na lotofacil 100 garantido, dicas lotofacil, como acertar na lotofacil, dicas para ganhar na lotofacil

 4. King size bed frame
  Want refresh your external interior? Check out the innovations products home from our compilation, in which are as products with bright floral patterns and and goods with luxurious texture and finish metallic. Bench for the garden is undoubtedly obligatory attribute each modern houses. In the online store today you can buy high-quality furniture for any house. Our company will deliver in MARINA DEL REY to you all furniture at any time day.Purchasing prices, which are now offers online shop office furniture GRIFFIT PARK surprise all customer.Again small cost may cause certain questions regarding properties. The catalog which filled with diverse items office furniture composes just first-class enterprise products.

 5. Hmm is anyone else experiencing problems with the pictures on this blog loading? I’m trying to figure out if its a problem on my end or if it’s the blog. Any feedback would be greatly appreciated.

 6. Wonderful site. Lots of useful info here. I am sending it to several buddies ans also sharing in delicious. And certainly, thanks to your sweat!

 7. She flicked off the lights and pushed him against the wall. A frame fell face down on the floor and shattered next to them. She didn’t allow him to take notice. She bit at his bottom lip, tugging his face, commanding him to follow her lead as she walked backwards down the hallway, deeper into the darkness, her darkness. And he, submitting to her bestial strength, simply weaved his fingers into the rust of her hair and bowed to her dominion. Like a lowly, unassuming insect, captivated by her hellfire glow.
  http://lafuria.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=1080pxnxx.com
  Halfway down the hall, she slammed him back first into the wall again, harder than before — no frames there that time. She clawed at his chest under his shirt as she ate his kiss once more and bit down his neck; the groans he breathed out into the obscurity flinched sharply as her fangs grew less and less forgiving.

  His buckle caught the flash of lamplight seeping in from somewhere outside as she tugged at the leather strap of his belt. She ran her fingers up and back down the front of his chest, back down to his waist, and unclasped his belt, plucking it from the loops with a single sliding pull. Feverishly, she tore his pants open and moved them, along with his boxers, down just enough to reveal his smug erection. With both palms on his board-firm chest, she smirked at him, kissed him once more, a little softer than before, and squatted down before him.

 8. She flicked off the lights and pushed him against the wall. A frame fell face down on the floor and shattered next to them. She didn’t allow him to take notice. She bit at his bottom lip, tugging his face, commanding him to follow her lead as she walked backwards down the hallway, deeper into the darkness, her darkness. And he, submitting to her bestial strength, simply weaved his fingers into the rust of her hair and bowed to her dominion. Like a lowly, unassuming insect, captivated by her hellfire glow.
  http://blackearthcg.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=1080pxnxx.com
  Halfway down the hall, she slammed him back first into the wall again, harder than before — no frames there that time. She clawed at his chest under his shirt as she ate his kiss once more and bit down his neck; the groans he breathed out into the obscurity flinched sharply as her fangs grew less and less forgiving.

  His buckle caught the flash of lamplight seeping in from somewhere outside as she tugged at the leather strap of his belt. She ran her fingers up and back down the front of his chest, back down to his waist, and unclasped his belt, plucking it from the loops with a single sliding pull. Feverishly, she tore his pants open and moved them, along with his boxers, down just enough to reveal his smug erection. With both palms on his board-firm chest, she smirked at him, kissed him once more, a little softer than before, and squatted down before him.

 9. She flicked off the lights and pushed him against the wall. A frame fell face down on the floor and shattered next to them. She didn’t allow him to take notice. She bit at his bottom lip, tugging his face, commanding him to follow her lead as she walked backwards down the hallway, deeper into the darkness, her darkness. And he, submitting to her bestial strength, simply weaved his fingers into the rust of her hair and bowed to her dominion. Like a lowly, unassuming insect, captivated by her hellfire glow.
  http://jobsmain.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=1080pxnxx.com
  Halfway down the hall, she slammed him back first into the wall again, harder than before — no frames there that time. She clawed at his chest under his shirt as she ate his kiss once more and bit down his neck; the groans he breathed out into the obscurity flinched sharply as her fangs grew less and less forgiving.

  His buckle caught the flash of lamplight seeping in from somewhere outside as she tugged at the leather strap of his belt. She ran her fingers up and back down the front of his chest, back down to his waist, and unclasped his belt, plucking it from the loops with a single sliding pull. Feverishly, she tore his pants open and moved them, along with his boxers, down just enough to reveal his smug erection. With both palms on his board-firm chest, she smirked at him, kissed him once more, a little softer than before, and squatted down before him.

 10. She flicked off the lights and pushed him against the wall. A frame fell face down on the floor and shattered next to them. She didn’t allow him to take notice. She bit at his bottom lip, tugging his face, commanding him to follow her lead as she walked backwards down the hallway, deeper into the darkness, her darkness. And he, submitting to her bestial strength, simply weaved his fingers into the rust of her hair and bowed to her dominion. Like a lowly, unassuming insect, captivated by her hellfire glow.
  http://catherineponder.net/__media__/js/netsoltrademark.php?d=1080pxnxx.com
  Halfway down the hall, she slammed him back first into the wall again, harder than before — no frames there that time. She clawed at his chest under his shirt as she ate his kiss once more and bit down his neck; the groans he breathed out into the obscurity flinched sharply as her fangs grew less and less forgiving.

  His buckle caught the flash of lamplight seeping in from somewhere outside as she tugged at the leather strap of his belt. She ran her fingers up and back down the front of his chest, back down to his waist, and unclasped his belt, plucking it from the loops with a single sliding pull. Feverishly, she tore his pants open and moved them, along with his boxers, down just enough to reveal his smug erection. With both palms on his board-firm chest, she smirked at him, kissed him once more, a little softer than before, and squatted down before him.

 11. She flicked off the lights and pushed him against the wall. A frame fell face down on the floor and shattered next to them. She didn’t allow him to take notice. She bit at his bottom lip, tugging his face, commanding him to follow her lead as she walked backwards down the hallway, deeper into the darkness, her darkness. And he, submitting to her bestial strength, simply weaved his fingers into the rust of her hair and bowed to her dominion. Like a lowly, unassuming insect, captivated by her hellfire glow.
  http://es-presso.de/extern_link.php?link=https://1080pxnxx.com
  Halfway down the hall, she slammed him back first into the wall again, harder than before — no frames there that time. She clawed at his chest under his shirt as she ate his kiss once more and bit down his neck; the groans he breathed out into the obscurity flinched sharply as her fangs grew less and less forgiving.

  His buckle caught the flash of lamplight seeping in from somewhere outside as she tugged at the leather strap of his belt. She ran her fingers up and back down the front of his chest, back down to his waist, and unclasped his belt, plucking it from the loops with a single sliding pull. Feverishly, she tore his pants open and moved them, along with his boxers, down just enough to reveal his smug erection. With both palms on his board-firm chest, she smirked at him, kissed him once more, a little softer than before, and squatted down before him.

 12. Pingback: Google
 13. She flicked off the lights and pushed him against the wall. A frame fell face down on the floor and shattered next to them. She didn’t allow him to take notice. She bit at his bottom lip, tugging his face, commanding him to follow her lead as she walked backwards down the hallway, deeper into the darkness, her darkness. And he, submitting to her bestial strength, simply weaved his fingers into the rust of her hair and bowed to her dominion. Like a lowly, unassuming insect, captivated by her hellfire glow.
  http://www.mystockingtube.com/cgi-bin/atx/out.cgi?id=170&trade=https://1080pxnxx.com
  Halfway down the hall, she slammed him back first into the wall again, harder than before — no frames there that time. She clawed at his chest under his shirt as she ate his kiss once more and bit down his neck; the groans he breathed out into the obscurity flinched sharply as her fangs grew less and less forgiving.

  His buckle caught the flash of lamplight seeping in from somewhere outside as she tugged at the leather strap of his belt. She ran her fingers up and back down the front of his chest, back down to his waist, and unclasped his belt, plucking it from the loops with a single sliding pull. Feverishly, she tore his pants open and moved them, along with his boxers, down just enough to reveal his smug erection. With both palms on his board-firm chest, she smirked at him, kissed him once more, a little softer than before, and squatted down before him.

 14. Pingback: make money online
 15. Pingback: win at roulette
 16. Pingback: best CBD oils
 17. Pingback: best CBD oils UK
 18. Pingback: best CBD oils UK
 19. Pingback: CBD oils
 20. „Enough!“ He (I presumed) walked up to me, demonstrating that I had a head of height in advantage, and gestured imperiously for Bekhat to move away from me. Given the circumstances, what could she do but obey? As she did so, a pair of the brutes moved from their line to flank her, though they did nothing more.
  http://tellmysuperintendent.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=1080pxvideos.com
  The little man drew from one sleeve a small stick, looking as though he had pulled it from a bush to scrape his teeth on his way over, and dragged it along the ground in a circle around me. As he completed the circle he spat on the joining and straightened again.

  I grew alarmed as he drew a small knife from somewhere or other, but he only cut his own finger and splashed a few drops on to the dust. „Now, creature,“ he said, looking me in the eyes at last. „Simply walk over my circle, return to your home, prove me wrong, and we shall trouble you no more.“

 21. I simply want to mention I am just very new to weblog and truly enjoyed your web-site. Probably I’m going to bookmark your site . You amazingly come with beneficial articles. Regards for sharing with us your webpage.

 22. Pingback: Adderall for sale
 23. I simply want to tell you that I am all new to blogging and absolutely loved your web site. Very likely I’m planning to bookmark your blog post . You certainly have really good articles and reviews. Many thanks for sharing with us your blog.

 24. Pingback: websites
 25. Pingback: investor
 26. I have observed that in the world the present day, video games would be the latest rage with children of all ages. There are occassions when it may be out of the question to drag your children away from the video games. If you want the very best of both worlds, there are many educational activities for kids. Interesting post.

 27. Hi there! I could have sworn I’ve been to this website before but after browsing through many of the posts I realized it’s new to me. Nonetheless, I’m certainly happy I discovered it and I’ll be bookmarking it and checking back often.

 28. You’re so cool! I do not believe I have read through something like this before. So good to find somebody with some unique thoughts on this subject. Really.. thanks for starting this up. This web site is one thing that’s needed on the internet, someone with some originality.

 29. I was more than happy to discover this page. I need to to thank you for ones time just for this fantastic read!! I definitely loved every little bit of it and I have you saved to fav to look at new information on your site.

 30. Another issue is really that video gaming has become one of the all-time main forms of entertainment for people of any age. Kids play video games, plus adults do, too. Your XBox 360 is just about the favorite games systems for those who love to have hundreds of video games available to them, along with who like to relax and play live with some others all over the world. Many thanks for sharing your thinking.

 31. Faytech North America is a touch screen Manufacturer of both monitors and pcs. They specialize in the design, development, manufacturing and marketing of Capacitive touch screen, Resistive touch screen, Industrial touch screen, IP65 touch screen, touchscreen monitors and integrated touchscreen PCs. Contact them at http://www.faytech.us, 121 Varick Street, New York, NY 10013, +1 646 205 3214.

 32. Right here is the perfect webpage for anyone who would like to find out about this topic. You understand so much its almost tough to argue with you (not that I personally would want to…HaHa). You definitely put a brand new spin on a topic which has been discussed for many years. Excellent stuff, just wonderful.

 33. I was extremely pleased to discover this web site. I need to to thank you for your time due to this fantastic read!! I definitely really liked every little bit of it and i also have you book marked to check out new stuff on your web site.

 34. Having read this I thought it was really enlightening. I appreciate you finding the time and energy to put this article together. I once again find myself personally spending a lot of time both reading and posting comments. But so what, it was still worthwhile!

 35. Faytech North America is a touch screen Manufacturer of both monitors and pcs. They specialize in the design, development, manufacturing and marketing of Capacitive touch screen, Resistive touch screen, Industrial touch screen, IP65 touch screen, touchscreen monitors and integrated touchscreen PCs. Contact them at http://www.faytech.us, 121 Varick Street, New York, NY 10013, +1 646 205 3214.

 36. Hi there! This blog post couldn’t be written much better! Looking at this article reminds me of my previous roommate! He continually kept preaching about this. I am going to send this post to him. Fairly certain he’s going to have a very good read. I appreciate you for sharing!

 37. An impressive share! I’ve just forwarded this onto a coworker who has been doing a little homework on this. And he in fact bought me lunch because I discovered it for him… lol. So let me reword this…. Thanks for the meal!! But yeah, thanx for spending time to talk about this topic here on your website.

 38. I absolutely love your blog.. Excellent colors & theme. Did you create this site yourself? Please reply back as I’m planning to create my own website and would love to learn where you got this from or just what the theme is called. Thank you.

 39. Pingback: vape disposable
 40. You’re so cool! I do not believe I’ve truly read through something like that before. So good to discover another person with genuine thoughts on this topic. Seriously.. thanks for starting this up. This web site is something that is required on the web, someone with some originality.

 41. I was very happy to discover this great site. I want to to thank you for ones time for this particularly fantastic read!! I definitely appreciated every part of it and i also have you book-marked to look at new things in your web site.

 42. Howdy, There’s no doubt that your site may be having browser compatibility problems. When I take a look at your site in Safari, it looks fine however, if opening in IE, it’s got some overlapping issues. I simply wanted to give you a quick heads up! Apart from that, excellent blog.

 43. Good day! I simply want to offer you a huge thumbs up for your great information you’ve got right here on this post. I will be coming back to your web site for more soon.

 44. MetroClick specializes in building completely interactive products like Photo Booth for rental or sale, Touch Screen Kiosks, Large Touch Screen Displays , Monitors, Digital Signages and experiences. With our own hardware production facility and in-house software development teams, we are able to achieve the highest level of customization and versatility for Photo Booths, Touch Screen Kiosks, Touch Screen Monitors and Digital Signage. Visit MetroClick in NYC at http://www.metroclick.com/ or , 121 Varick St, New York, NY 10013, +1 646-843-0888.

 45. A fascinating discussion is definitely worth comment. I do think that you need to write more on this subject matter, it might not be a taboo subject but generally people do not discuss such subjects. To the next! Cheers.

 46. Pingback: Jed Fernandez
 47. Hello, I believe your web site may be having internet browser compatibility issues. Whenever I look at your site in Safari, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it’s got some overlapping issues. I simply wanted to give you a quick heads up! Aside from that, wonderful blog!

 48. Faytech North America is a touch screen Manufacturer of both monitors and pcs. They specialize in the design, development, manufacturing and marketing of Capacitive touch screen, Resistive touch screen, Industrial touch screen, IP65 touch screen, touchscreen monitors and integrated touchscreen PCs. Contact them at http://www.faytech.us, 121 Varick Street, New York, NY 10013, +1 646 205 3214.

 49. Right here is the perfect blog for anybody who wishes to find out about this topic. You know so much its almost tough to argue with you (not that I really will need to…HaHa). You certainly put a fresh spin on a subject which has been written about for decades. Great stuff, just wonderful.

 50. I’m impressed, I must say. Rarely do I come across a blog that’s both educative and amusing, and let me tell you, you have hit the nail on the head. The problem is something that too few people are speaking intelligently about. Now i’m very happy I came across this in my hunt for something relating to this.

 51. Sapid Agency is a Search Engine Optimization company in New York City that provides SEO Services. Their proprietary SEO strategies help struggling websites and aspiring business owners to rank their websites higher in multiple search engines like Google , Yahoo and Bing. They provide local and gmb map ranking for businesses in NYC and many other local areas. Find more at https://www.sapidagency.com/ @ 145 E 57TH NEW YORK, NY 10022, USA, +1 971 341 5608 USA

 52. Hello very nice site!! Guy .. Beautiful .. Amazing .. I’ll
  bookmark your blog and take the feeds also? I am happy to find a lot of
  useful information right here in the submit, we’d like work out more
  strategies in this regard, thanks for sharing.

  . . . . .

 53. After exploring a handful of the blog posts on your web site, I truly appreciate your technique of blogging. I book-marked it to my bookmark website list and will be checking back in the near future. Please check out my web site too and let me know how you feel.

 54. MetroClick specializes in building completely interactive products like Photo Booth for rental or sale, Touch Screen Kiosks, Large Touch Screen Displays , Monitors, Digital Signages and experiences. With our own hardware production facility and in-house software development teams, we are able to achieve the highest level of customization and versatility for Photo Booths, Touch Screen Kiosks, Touch Screen Monitors and Digital Signage. Visit MetroClick in NYC at http://www.metroclick.com/ or , 121 Varick St, New York, NY 10013, +1 646-843-0888.

 55. Hi, I do believe this is an excellent website. I stumbledupon it 😉 I’m going to return yet again since I bookmarked it. Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to help others.

 56. Pingback: sarkari jobs
 57. I do trust all of the ideas you have introduced in your post. They are very convincing and can definitely work. Still, the posts are too quick for newbies. May just you please lengthen them a little from subsequent time? Thanks for the post.|

 58. Hello great blog! Does running a blog such as this require a massive amount work? I’ve virtually no knowledge of coding but I had been hoping to start my own blog soon. Anyhow, if you have any recommendations or techniques for new blog owners please share. I understand this is off topic but I just needed to ask. Kudos!|

 59. I was very happy to uncover this great site. I need to to thank you for ones time due to this wonderful read!! I definitely liked every part of it and I have you bookmarked to check out new things in your blog.

 60. Hello there! This post couldn’t be written any better! Looking at this article reminds me of my previous roommate! He always kept talking about this. I’ll forward this post to him. Fairly certain he’ll have a very good read. I appreciate you for sharing!

 61. Pingback: Sonia Randhawa
 62. I simply want to say I am very new to blogs and definitely enjoyed you’re website. Almost certainly I’m going to bookmark your site . You certainly have beneficial stories. Appreciate it for sharing with us your web-site.

 63. Pingback: kratom near me
 64. Pingback: cbd for cats
 65. Good day! I could have sworn I’ve visited this website before but after going through many of the posts I realized it’s new to me. Nonetheless, I’m certainly delighted I discovered it and I’ll be book-marking it and checking back often!

 66. Pingback: Sonia Randhawa
 67. If you don’t wanna see this video click on the next one…. . . It is a person who cares about another human being. about someone who been trough so much and we only ‘love’ when she is thin, soccermom, performer, miss perfect. and when she isn’t men only have hate for her. . it’s so easy to take people down when they already are vulnerable. I call it bullying

 68. Pingback: Sonia Randhawa
 69. You are so cool! I don’t think I have read something like this before. So great to find another person with original thoughts on this topic. Really.. thanks for starting this up. This site is something that is needed on the internet, someone with some originality.

 70. This is the right site for everyone who wants to find out about this topic. You know a whole lot its almost hard to argue with you (not that I really will need to…HaHa). You certainly put a brand new spin on a topic that has been written about for a long time. Wonderful stuff, just wonderful.

 71. Pingback: Sonia Randhawa
 72. Can I simply say what a comfort to find an individual who genuinely understands what they are discussing over the internet. You certainly realize how to bring an issue to light and make it important. More and more people ought to read this and understand this side of the story. I was surprised you’re not more popular given that you surely have the gift.

 73. I’m very pleased to find this page. I want to to thank you for ones time just for this fantastic read!! I definitely liked every bit of it and i also have you saved to fav to check out new things on your site.

 74. Pingback: Buy spice online
 75. When I originally commented I seem to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and now every time a comment is added I recieve 4 emails with the same comment. Is there a way you can remove me from that service? Thank you.

 76. This is the perfect website for everyone who wishes to find out about this topic. You realize a whole lot its almost tough to argue with you (not that I personally will need to…HaHa). You certainly put a fresh spin on a subject which has been written about for years. Excellent stuff, just wonderful.

 77. Pingback: consultant seo
 78. Hello there! I know this is somewhat off topic but I was wondering which blog platform are you using for this website? I’m getting tired of WordPress because I’ve had issues with hackers and I’m looking at alternatives for another platform. I would be great if you could point me in the direction of a good platform.|

 79. You are so cool! I don’t think I have read a single thing like that before. So great to discover someone with original thoughts on this issue. Seriously.. many thanks for starting this up. This site is something that is required on the internet, someone with a little originality.

 80. Hello there! I could have sworn I’ve been to your blog before but after going through a few of the posts I realized it’s new to me. Regardless, I’m certainly delighted I discovered it and I’ll be book-marking it and checking back often.

 81. Simply wish to say your article is as surprising. The clearness to your submit is just cool and i could think you’re an expert in this subject. Well with your permission allow me to grasp your RSS feed to keep updated with impending post. Thank you 1,000,000 and please keep up the gratifying work.|

 82. I’ve been browsing online more than 3 hours lately, yet I never discovered any fascinating article like yours. It’s beautiful worth sufficient for me. In my view, if all website owners and bloggers made just right content material as you did, the web shall be a lot more helpful than ever before.|

 83. You made some good points there. I looked on the internet for more info about the issue and found most people will go along with your views on this web site.

 84. Hello! I just wanted to ask if you ever have any issues
  with hackers? My last blog (wordpress) was
  hacked and I ended up losing months of hard work due
  to no back up. Do you have any solutions to stop
  hackers?

 85. Hi, I do believe this is an excellent web site. I stumbledupon it 😉 I am going to return yet again since i have book marked it. Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue to help other people.

 86. Excellent weblog һere! Alsо yiur web site rathеr a lot up very fast!
  What hos ɑre you thhe usage ⲟf? Can I get yߋur affiliate link
  іn уour host? Ӏ wish mʏ website loaded uup ɑѕ quickly
  as yourѕ lol

 87. I blog often and I seriously thank you for your content. This article has really peaked my interest. I am going to take a note of your website and keep checking for new details about once a week. I subscribed to your Feed too.

 88. An outstanding share! I have just forwarded this onto a colleague who has been conducting a little research on this. And he in fact bought me dinner due to the fact that I stumbled upon it for him… lol. So allow me to reword this…. Thanks for the meal!! But yeah, thanx for spending the time to discuss this matter here on your web site.

 89. Hello would you mind stating which blog platform you’re using?

  I’m planning to start my own blog soon but I’m having a difficult time choosing between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your design seems different then most blogs and I’m looking for something
  unique. P.S Sorry for being off-topic but I had to ask!

 90. Its like you read my thoughts! You seem to grasp a lot approximately this, such as you wrote the e book in it or something.
  I think that you could do with some percent
  to drive the message house a bit, but other than that, that is fantastic blog.
  An excellent read. I will definitely be back.

 91. Hi there are using WordPress for your blog platform? I’m new to the blog world but I’m trying to get started and create
  my own. Do you need any coding expertise to make your own blog?
  Any help would be greatly appreciated!

 92. My partner and I stumbled over here different web page and thought I may aas well check things out.

  I like wat I see so now i am following you.

  Look forward to looking into your web page
  yet again.
  site

 93. After exploring a number of the articles on your website, I seriously appreciate your technique of writing a blog. I saved it to my bookmark webpage list and will be checking back in the near future. Please check out my web site as well and tell me how you feel.

 94. Greetings from Los angeles! I’m bored to death at work so I decided to browse
  your blog on my iphone during lunch break. I enjoy the info you present here and can’t wait to take a look when I get home.
  I’m shocked at how fast your blog loaded on my cell phone
  .. I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyways, great blog!

 95. Woah! I’m really digging the template/theme of this website.
  It’s simple, yet effective. A lot of times it’s very difficult to
  get that „perfect balance“ between superb usability and visual appeal.
  I must say you’ve done a great job with this. Also, the blog loads super fast for me on Safari.
  Excellent Blog!

 96. Oh my goodness! Incredible article dude! Thanks, However I am experiencing problems with your RSS. I don’t know why I am unable to subscribe to it. Is there anybody getting similar RSS problems? Anybody who knows the answer can you kindly respond? Thanks.

 97. When I initially commented I clicked the „Notify me when new comments are added“ checkbox and now each time a comment is added I
  get several e-mails with the same comment. Is there any way you can remove
  me from that service? Thanks a lot!

 98. Good site you’ve got here.. It’s hard to find quality writing like yours these days. I honestly appreciate individuals like you! Take care!!

 99. I simply hope to tell you that I am new to posting and clearly valued your website. Very likely I am likely to bookmark your blog post . You really have amazing article material. Acknowledge it for giving out with us your main web document

 100. Nice post. I learn something totally new and challenging on blogs I stumbleupon everyday.
  It will always be interesting to read through content from other authors and use a little something from their websites.

 101. Pingback: جنس عربي
 102. I feel this is one of the most significant information for me.
  And i am glad reading your article. But should observation on some basic things, The web site taste is wonderful, the articles is in reality
  nice : D. Good process, cheers

 103. My spouse and I stumbled over here different website
  and thought I might check things out. I like what I see so now i
  am following you. Look forward to exploring your web page yet again.

 104. Howdy superb website! Does running a blog similar to this require a
  lot of work? I’ve virtually no expertise in computer programming however I was hoping to start my own blog soon.
  Anyway, if you have any ideas or techniques for new
  blog owners please share. I understand this is off subject nevertheless I just wanted to ask.
  Thank you!

 105. Good morning here, just turned out to be alert to your wordpress bog through Bing and yahoo, and found that it’s genuinely entertaining. I will appreciate should you decide persist this approach.

 106. Today, I went to the beach front with my children. I found a sea shell and
  gave it to my 4 year old daughter and said „You can hear the ocean if you put this to your ear.“ She put the shell to her ear
  and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear.
  She never wants to go back! LoL I know this is entirely off topic but I had to tell someone!

 107. Thank you for the good writeup. It actually used to be a leisure account it.
  Look complicated to more added agreeable from you!
  However, how can we communicate?

 108. Hi, Neat post. There is a problem along with your web site in internet explorer, could
  test this? IE nonetheless is the marketplace chief and a good portion of folks will omit your excellent writing due to
  this problem.
  web page

 109. Good post. I learn something new and challenging on blogs I stumbleupon every day.
  It will always be helpful to read through content from other authors and practice something from other sites.

 110. Hi there, just became aware of your blog through Google, and
  found that it is really informative. I am going to watch out for
  brussels. I’ll be grateful if you continue this in future.

  Many people will be benefited from your writing. Cheers!

 111. Veryy nice post. І jᥙѕt stumbled upоn youг weblog and wished tߋ say tһat I
  have truly enjoyed surfing aгound your blog posts.

  Ꭺfter aⅼl I’ll bе subscribing tο yur feed and Ι hope ʏou ᴡrite ɑgain ѕoon!

 112. I was recommended this website through my cousin. I’m now not sure whether or not this publish is written by means of
  him as nobody else know such particular about my trouble. You’re wonderful!
  Thanks!

 113. Great beat ! I wish to apprentice while you
  amend your site, how could i subscribe for a blog website?

  The account aided me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast
  provided bright clear concept

 114. Can I simply say what a comfort to find someone who
  actually understands what they are talking about on the web.
  You actually realize how to bring a problem to light and make it
  important. More and more people should check this out and understand this side of the story.
  I can’t believe you are not more popular because you certainly
  possess the gift.

 115. You are so awesome! I don’t think I have read through a single thing like this before. So nice to find someone with some genuine thoughts on this topic. Really.. thank you for starting this up. This site is something that’s needed on the internet, someone with a little originality.

 116. You’re so awesome! I don’t believe I have read through
  a single thing like this before. So great to find another
  person with a few original thoughts on this issue. Really..
  many thanks for starting this up. This web site is something that is needed on the
  web, someone with a bit of originality!

 117. My spouse and I stumbled over here different web page and thought I
  might check things out. I like what I see so i am just following you.
  Look forward to looking at your web page yet again.

 118. Hey! I’m at work surfing around your blog from my new iphone 4!
  Just wanted to say I love reading your blog and look forward to all your posts!
  Keep up the fantastic work!

 119. Thanks for one’s marvelous posting! I certainly enjoyed reading it, you could be a
  great author.I will ensure that I bookmark your blog and will
  eventually come back down the road. I want to encourage you continue
  your great work, have a nice holiday weekend!

 120. Thanks for another informative website. Where else may just
  I am getting that kind of info written in such an ideal means?
  I have a venture that I’m just now working
  on, and I have been at the look out for such information.

 121. Excellent blog here! Also your web site loads
  up fast! What web host aare youu using? Cann I get your affiliate
  link to your host? I wish my website loaded up as quickly as yours
  lol
  стероиди website тренболон

 122. Good day! I just would like to offer you a huge
  thumbs up for your great info you’ve got right here on this post.
  I’ll be returning to your web site for more soon.

 123. hello there and thank you for your info – I’ve definitely picked up something new
  from right here. I did however expertise several technical points
  using this website, since I experienced to reload the website lots of times previous to I could get it to load correctly.
  I had been wondering if your web hosting is OK? Not that I’m complaining, but
  sluggish loading instances times will very frequently affect your placement in google and can damage your
  high quality score if advertising and marketing
  with Adwords. Well I am adding this RSS to my email and can look out for much
  more of your respective intriguing content. Ensure that you update this again very soon.

 124. Attractive component of content. I simply stumbled
  upon your web site and in accession capital to assert that
  I acquire actually enjoyed account your blog posts. Any way I will be subscribing for your
  augment and even I achievement you access consistently fast.

 125. Hello there! I could have sworn I’ve been to this website before
  but after looking at a few of the posts I realized it’s new to me.

  Anyways, I’m certainly delighted I found it and I’ll be book-marking it and checking back regularly!

 126. Great blog! Do you have any hints for aspiring writers?
  I’m hoping to start my own site soon but I’m a little lost on everything.
  Would you advise starting with a free platform like WordPress or go for a
  paid option? There are so many options out there that I’m totally overwhelmed ..
  Any recommendations? Appreciate it!

 127. I would like to thank you for the efforts you have put in writing this website. I really hope to view the same high-grade blog posts by you in the future as well. In fact, your creative writing abilities has inspired me to get my very own site now 😉

 128. Hey there! I could have sworn I’ve been to this website before but after checking through some
  of the post I realized it’s new to me. Anyways, I’m definitely delighted I found it
  and I’ll be bookmarking and checking back often!

 129. I know this if off topic but I’m looking into starting my own weblog and was wonderin what all is
  needed to get setup? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny?
  I’m nott very web savvy so I’m not 100% certain. Any tips orr advice would be greatly appreciated.

  Kudos
  webpage

 130. After checking out a number of the blog posts on your blog, I truly
  like your way of writing a blog. I saved as a favorite it to my
  bookmark website list and will be checking back in the near future.
  Take a look at my web site as well and let me know what you think.

 131. Undeniably imagine that that you said. Your favourite justification seemed to be at the internet
  the easiest factor to have in mind of. I say to you, I certainly get irked while other people consider issues
  that they just don’t recognize about. You controlled to hit the nail upon the highest as smartly as
  defined out the whole thing without having side-effects ,
  other folks could take a signal. Will likely be again to get more.
  Thanks

 132. You really make it appear really easy with your presentation however
  I in finding this matter to be actually something that I believe I’d
  never understand. It sort of feels too complex and extremely large for me.
  I’m having a look forward on your next publish, I will
  try to get the dangle of it!

 133. I am no longer sure where you’re getting your information, however
  great topic. I needs to spend a while studying much more or working out more.
  Thank you for magnificent info I was searching for
  this info for my mission.

 134. My coder is trying to persuade me to move to .net from PHP.
  I have always disliked the idea because of the expenses. But he’s tryiong none the less.
  I’ve been using Movable-type on several websites for about a year and am nervous about switching to
  another platform. I have heard excellent things about blogengine.net.
  Is there a way I can import all my wordpress content into it?
  Any help would be greatly appreciated!

 135. Wow, awesome blog layout! How long have you been blogging for?
  you make blogging look easy. The overall look of your website is great, let alone the
  content!

 136. Heya just wanted to give you a brief heads up and let you know a few of
  the pictures aren’t loading correctly. I’m not sure why but I
  think its a linking issue. I’ve tried it in two different internet browsers
  and both show the same outcome.

 137. Thanks for some other informative site. Where else may I am getting that type of info written in such a perfect way?

  I’ve a venture that I’m just now working on, and I have been at the glance out for such information.

 138. Hello There. I found your weblog the usage of msn. This is a really well
  written article. I’ll make sure to bookmark it and
  return to read more of your useful information. Thank you for the post.
  I will definitely return.

 139. Its like you read my mind! You seem to know so much about this, like you wrote the book in it or something.
  I think that you can do with a few pics to drive the message home a bit, but other than that,
  this is magnificent blog. A fantastic read. I’ll definitely be back.

 140. Usually I don’t learn article on blogs, but I would like to say that this write-up very forced me to try and do so!
  Your writing taste has been amazed me. Thank you, very great post.

 141. Hey would you mind letting me know which web host you’re working with?
  I’ve loaded your blog in 3 different internet browsers and
  I must say this blog loads a lot faster then most. Can you recommend
  a good hosting provider at a reasonable price? Thank you, I appreciate it!

 142. May I simply say what a relief to uncover someone who truly understands what they’re
  discussing over the internet. You certainly realize how to
  bring a problem to light and make it important. More people must read this and understand
  this side of your story. I was surprised that you aren’t more popular since you surely have the gift.

 143. Wow, superb blog format! How long have you been running a blog for?

  you make blogging look easy. The overall look of your website
  is excellent, let alone the content material!

 144. It’s amazing to go to see this site and reading the views of all friends concerning this piece of writing, while
  I am also keen of getting familiarity.

 145. I have learn some just right stuff here. Definitely value bookmarking for revisiting.

  I surprise how so much effort you set to create this type of great informative web site.

 146. My brother suggested I might like this web site. He was
  totally right. This post truly made my day.
  You cann’t imagine just how much time I had spent for this information! Thanks!

 147. An outstanding share! I’ve just forwarded this onto a coworker who was conducfing a
  little homework on this. Annd he in facdt ordered me breakfast due to the fact
  that I found it for him… lol. So allow me to reword
  this…. Thanks for the meal!! But yeah, thanks for spending the time to discuss this topic
  here on your website.

 148. It is actually a nice and helpful piece of info.
  I’m glad that you simply shared this useful info with us.
  Please keep us up to date like this. Thank you for sharing.

 149. Definitely believe that which you stated. Your favorite reason seemed
  to be on the web the easiest thing to be aware of.
  I say to you, I certainly get annoyed while people consider
  worries that they plainly do not know about. You managed to hit
  the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side-effects , people could take a signal.
  Will likely be back to get more. Thanks

 150. all the time i used to read smaller articles or reviews that also clear their motive, and that is also happening with this piece of writing which I
  am reading at this time.

 151. I do consider all the concepts you have presented in your post.

  They’re really convincing and will certainly work.
  Nonetheless, the posts are too short for beginners. May you please prolong them
  a bit from next time? Thank you for the post.

 152. Your style is really unique in comparison to other folks I’ve read stuff from. Many thanks for posting when you have the opportunity, Guess I’ll just book mark this site.

 153. I’m amazed, I have to admit. Rarely do I come across a blog that’s equally educative and engaging, and without a doubt, you’ve hit the nail on the head. The issue is something not enough people are speaking intelligently about. I am very happy that I came across this during my search for something regarding this.

 154. Hi! Would you mind if I share your blog with my myspace group?
  There’s a lot of people that I think would really enjoy your content.
  Please let me know. Thanks

 155. This is very attention-grabbing, You’re a very skilled
  blogger. I have joined your rss feed and stay up for in quest of extra
  of your wonderful post. Additionally, I’ve shared your site in my social networks

 156. Today, I went to the beach front with my children. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said „You can hear the ocean if you put this to your ear.“ She
  put the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab
  inside and it pinched her ear. She never wants to go back!
  LoL I know this is completely off topic but I had to tell someone!

 157. Sweet blog! I found it while browsing on Yahoo News.
  Do you have any suggestions on how to get listed in Yahoo News?
  I’ve been trying for a while but I never seem to get
  there! Appreciate it

 158. With havin so much content and articles do you ever run into
  any issues of plagorism or copyright violation? My website
  has a lot of completely unique content I’ve either created
  myself or outsourced but it seems a lot of it
  is popping it up all over the internet without my permission. Do you know any ways to
  help protect against content from being ripped off? I’d certainly appreciate it.

 159. You can certainly see your expertise in the work you write.
  The arena hopes for even more passionate writers such as you who aren’t
  afraid to mention how they believe. All the
  time follow your heart.

 160. After I originally left a comment I appear to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now each time a comment is added I recieve 4 emails with the same comment. Perhaps there is a means you can remove me from that service? Thanks.

 161. Great beat ! I would like to apprentice while you amend your site,
  how could i subscribe for a blog website? The
  account aided me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast provided bright clear idea

 162. Attractive portion of content. I simply stumbled upon your site and in accession capital to claim that I get in fact
  loved account your blog posts. Anyway I will be subscribing for your augment or even I
  fulfillment you get entry to persistently rapidly.

 163. I feel that is one of the so much significant info for me. And i am satisfied studying your article.
  But wanna remark on some common issues, The site style is
  perfect, the articles is actually excellent : D. Good process, cheers

 164. Can I simply just say what a comfort to find someone that actually knows what they’re talking about on the
  internet. You definitely understand how to bring a problem to
  light and make it important. More and more people should read this and understand this side of the story.
  I can’t believe you are not more popular since you certainly possess the gift.

 165. Great beat ! I would like to apprentice at the same time as you amend your website, how
  could i subscribe for a weblog site? The account aided me a acceptable deal.
  I were tiny bit acquainted of this your broadcast offered brilliant transparent idea

 166. Prostate Massage has been used in middle ages times as
  a means of maintaining prostate and sexual health.
  If you have an aching back or neck which you believe may hold
  you back getting to the floor this could possibly be more important you go.

  Type – Depending on how you will use your table you have several options to pick from such as standard tables that have limited moving parts and so are usually built to
  be stationary, electric types that have several moving parts along with a hydraulic system that may help you adjust the height and angle
  of the moving parts and as a final point the portable type that’s highly
  flexible and it’s been made for those providers who’re always on the go and desire to carry around an incredibly
  heavy table.

 167. It is perfect time to maoe som plans for tthe longer term aand it’s time to be happy.
  I’ve read tthis put up and if I could I want to suggest you some interesting things
  or advice. Perhps you could write subsequent
  articles regbarding this article. I want tto learn eve more issues approximately
  it!
  Betting office webpage bets on the president of

 168. I have been browsing on-line more than 3 hours today, but I never discovered any fascinating article like yours.
  It is pretty value enough for me. In my view, if all website owners and bloggers made just right content as you did, the internet
  will likely be much more helpful than ever before.

 169. Magnificent website. Lots of useful information here.
  I am sending it to some buddies ans additionally sharing in delicious.
  And obviously, thank you on your sweat!
  homepage sports betting online

 170. Thank you for some other informative web site.

  Where else may just I get that kind of info written in such an ideal means?
  I’ve a mission that I’m just now running on, and I have been at the glance out for such information.

 171. It’s really a great and helpful piece of information. I’m happy that you shared this useful info with us.
  Please keep us up to date like this. Thanks for sharing.

 172. I’m not sure exactly why but this web site is loading extremely slow for me.

  Is anyone else having this problem or is it a issue on my
  end? I’ll check back later on and see if the problem still exists.

 173. Thaanks for your marvelous posting! I quite enjoyed reading it, you are a great author.
  I will make certain to bookmark your blog and may
  come back at some point. I want to encourage you to continue your
  great writing, habe a nice evening!
  webpage

 174. I know this if off topic but I’m looking into starting my own blog
  and was wondering what all is required to get setup?
  I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny?
  I’m not very internet savvy so I’m not 100% positive.
  Any tips or advice would be greatly appreciated. Thank you

 175. This is the perfect site for everyone who
  wants to understand this topic. You realize a whole lot its almost tough to argue with you
  (not that I actually will need to…HaHa). You
  certainly put a new spin on a topic that
  has been written about for years. Excellent stuff, just wonderful!

 176. I just like the helpful info you provide on your articles. I will bookmark your weblog and check once more right here regularly. I’m rather certain I will learn a lot of new stuff proper here! Best of luck for the next!|

 177. You are so interesting! I don’t believe I have read through anything like this before. So wonderful to discover somebody with a few original thoughts on this subject matter. Seriously.. many thanks for starting this up. This website is something that is required on the web, someone with a bit of originality.

 178. Hi there I am so excited I found your weblog, I really found you by error, while I was browsing on Askjeeve for something else, Regardless I am here now and would just like
  to say thanks a lot for a tremendous post and a all round exciting blog (I also love the theme/design), I don’t have time to
  look over it all at the moment but I have book-marked it and also added your RSS feeds, so when I
  have time I will be back to read a lot more, Please do keep up the fantastic job.

  My blog post donkey milk natural cosmetics

 179. Hello there! This is kind of off topic but I need some guidance from an established
  blog. Is it hard to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out pretty fast.
  I’m thinking about making my own but I’m not sure where to begin.
  Do you have any points or suggestions? Cheers

 180. Hey there would you mind stating which blog platform you’re using?
  I’m going to start my own blog soon but I’m having a difficult
  time selecting between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and
  Drupal. The reason I ask is because your design seems different then most blogs
  and I’m looking for something completely unique.
  P.S Sorry for being off-topic but I had to ask!

 181. An impressive share! I’ve just forwarded this onto a friend who was conducting a little homework on this. And he in fact bought me breakfast simply because I found it for him… lol. So allow me to reword this…. Thank YOU for the meal!! But yeah, thanks for spending some time to discuss this topic here on your website.

 182. Hi! I’ve been reading your website for some time now and finally got the courage to go
  ahead and give you a shout out from Porter Texas! Just wanted
  to mention keep up the good work!

 183. Hello there! This blog post could noot be written much better!

  Looking aat this post reminds me of myy previou roommate!
  He continually kept preachiing about this. I will send this
  article to him. Fairly certain he’ll have a very good
  read. Thank youu for sharing!
  website

 184. Pretty section of content. I just stumbled upon your
  blog and in accession capital to assert that I get in fact enjoyed
  account your blog posts. Anyway I will be subscribing to your feeds and
  even I achievement you access consistently fast.

 185. A motivating discussion is definitely worth comment.
  I do believe that you need to write more on this issue, it
  may not be a taboo matter but generally folks
  don’t talk about these topics. To the next! Kind regards!!

 186. I blog quite often and I genuinely thank you for your
  information. The article has really peaked my interest.

  I’m going to take a note of your website and keep checking
  for new information about once a week. I opted in for your Feed
  too.

 187. you are in point of fact a excellent webmaster. The
  website loading speed is amazing. It seems that
  you’re doing any distinctive trick. Also, The contents are masterpiece.

  you’ve performed a magnificent process in this topic!

 188. Greetings! I’ve been reading your weblog for some time now and finally got the
  bravery to go ahead and give you a shout out from New Caney Texas!

  Just wanted to tell you keep up the fantastic job!

 189. Excellent items from you, man. I’ve bear in mind
  your stuff prior to and you’re simply too fantastic.
  I really like what you’ve acquired right here, really like what you are
  stating and the way in which in which you are
  saying it. You’re making it enjoyable and you still take care
  of to keep it wise. I can’t wait to read far more from you.

  This is actually a tremendous site.

 190. Thank you for some other informative website. Where else may just I gett that kind oof information written in such a perfect method?
  I have a venture that I’m just now running on, and I have been on tthe look out for such info.

  сустанон homepage тестостерон препараты

 191. Hi! I realize this is kind of off-topic however I had to ask.
  Does running a well-established blog like yours require a lot of work?
  I’m completely new to running a blog however I do write
  in my journal every day. I’d like to start a blog so I will be
  able to share my personal experience and thoughts online.
  Please let me know if you have any suggestions or tips for brand new aspiring blog owners.
  Thankyou!

 192. Hello! I know this is kinda off topic but I’d
  figured I’d ask. Would you be interested
  in trading links or maybe guest authoring a blog post or
  vice-versa? My website goes over a lot of the same subjects as yours and I think we could greatly benefit from each other.
  If you happen to be interested feel free to shoot me an email.
  I look forward to hearing from you! Awesome blog by the way!

 193. Hey there! Do you know if they make any plugins
  to help with SEO? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good
  success. If you know of any please share. Appreciate
  it!

 194. First of all I want to say awesome blog!
  I had a quick question in which I’d like to ask if you don’t mind.
  I was interested to know how you center yourself and clear your thoughts prior to writing.
  I have had trouble clearing my thoughts in getting my ideas out.
  I truly do enjoy writing but it just seems like the first
  10 to 15 minutes are wasted simply just trying to figure out
  how to begin. Any suggestions or hints? Thank you!

 195. Fun88 is currently the most reliable online casino to play the virtual slots.

  The staff is friendly and the games are of best quality.

  If you like gabmbling games with good playing conditions, then this is the best way to be able to
  do so.

  Some of the games that are included in the
  website include the ones from the european slots, Blackjack, Roulette, Video
  Poker, Bingo, Mahjong, Baccarat, Craps, Hawaiian poker,
  Pai Gow Poker, Hearts, Slots, Saunas, etc. They also have a lot of welcome bonuses available for you to enjoy.

  You get a chance to win real money playing the Fun88 ทางเข้า 2020 by redeeming your points
  for free bingo cards or points to play a game. The bonus
  is great if you want to spend some time relaxing before you
  go to work, party, or out on a date. And the discounts
  they offer to their players make it possible for them to
  enjoy more. click our web site at baomaweb.com

 196. Hello! This is my first visit to your blog!
  We are a team of volunteers and starting a new project in a community in the same niche.
  Your blog provided us beneficial information to
  work on. You have done a extraordinary job!

 197. great post, very informative. I ponder why the opposige experts of this sector don’t
  notice this. You must continue your writing. I’m sure, you’ve
  a great readers’ base already!
  силач website соматотропин

 198. My partner and I stumbled over here coming from a different web page and thought I might check
  things out. I like what I see so now i am following you.
  Look forward to finding out about your web page repeatedly.

 199. My brother suggested I would possibly like this blog.
  He was once totally right. This publish actually made my day.
  You cann’t believe simply how much time I had spent for this info!
  Thank you!

 200. Right here іs the right webⲣage for еveryone who would lіke to understand this topic.
  You understand so much its almost hard to arցue with you (not that
  Ι personalⅼy ԝоuld want to…HaHa). You definitely pᥙt a bгand
  new spin on a tⲟpic that has been discussed for decades. Excellent stuff, just
  great!

  Heгe is my weЬ site … Bandarq

 201. Pretty portion of content. I just stumbled upon your website and in accession capital to
  assert that I acquire in fact loved account your weblog posts.
  Anyway I’ll be subscribing on your augment and even I
  success you get entry to persistently fast.

 202. Hello would you mind letting me know which webhost you’re
  utilizing? I’ve loaded your blog in 3 completely different web browsers and I must say this blog loads a
  lot quicker then most. Can you recommend a good web hosting provider at
  a fair price? Thanks, I appreciate it!

 203. Hey there! Someone in my Myspace group shared this website with
  us so I came to look it over. I’m definitely loving
  the information. I’m book-marking and will be tweeting this to
  my followers! Wonderful blog and excellent style and design.

 204. Oh my goodness! Impressive article dude! Thank you so much, However I am experiencing difficulties
  with your RSS. I don’t understand the reason why I can’t subscribe to it.
  Is there anybody else getting the same RSS problems?
  Anyone that knows the solution can you kindly respond? Thanx!!

  Review my blog post :: go here (Jennifer)

 205. I seriously love your blog.. Very nice colors & theme. Did you build this website yourself? Please reply back as I’m planning to create my very own blog and want to learn where you got this from or exactly what the theme is called. Cheers!|

 206. May I simply say what a relief to discover somebody who really understands what they are talking
  about on the web. You actually understand how to bring a problem to light
  and make it important. More and more people must look at this and understand this side
  of your story. I can’t believe you’re not more popular
  because you most certainly possess the gift.

 207. you are in reality a excellent webmaster. The site loading speed is incredible.
  It kind of feels that you’re doing any unique trick.
  Furthermore, The contents are masterwork. you have performed a
  fantastic job on this topic!

 208. I һave Ьeen surfing online morе tһan three houгs nowadays, yett I by no means foսnd any
  interеsting article ⅼike үⲟurs. It’ѕ pretty valu sufficient for
  me. In mʏ viеᴡ, if all webmasters ɑnd bloggers mɑԁe just roght content as үօu probаbly did, the net ccan bbe а lⲟt
  more usefᥙl thɑn еѵer before.

 209. Its like you learn my thoughts! You appear to grasp
  so much about this, like you wrote the e-book in it
  or something. I feel that you just can do with some % to drive
  the message house a little bit, however other than that, that is fantastic blog.
  An excellent read. I will certainly be back.

 210. What’s up Dear, are you actually visiting this web site regularly,
  if so after that yyou will without doubt obtwin pleasant knowledge.

  тестостерон web site
  купить тестостерон

 211. Simply wish to say your article is as surprising. The clearness to your publish is just nice and
  that i can suppose you’re an expert on this subject. Fine
  with your permission let me to clutch your RSS feed to stay updated with drawing close
  post. Thanks 1,000,000 and please keep up the gratifying
  work.

 212. Does your site have a contact page? I’m having problems locating it but, I’d like to send
  you an e-mail. I’ve got some creative ideas for your blog
  you might be interested in hearing. Either way, great site and I look forward to seeing it grow over time.

  Review my website เว็บเล่นสล็อต
  (http://www.likeslot168.com)

 213. I love your blog.. very nice colors & theme. Did you create this website yourself or
  did you hire someone to do it for you? Plz respond as I’m looking to design my own blog and would like to know where u
  got this from. cheers

 214. Thanks for your personal marvelous posting! I certainly enjoyed reading it, you’re a great author.
  I will ensure that I bookmark your blog and will eventually come
  back from now on. I want to encourage you to continue
  your great posts, have a nice weekend!

 215. Pretty section of content. I just stumbled upon your blog and in accession capital to assert that I
  acquire actually enjoyed account your blog posts.

  Any way I’ll be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently fast.

 216. Its such as you learn my thoughts! You seem to understand
  so much about this, like you wrote the book in it or something.

  I believe that you just can do with some % to drive the message house
  a little bit, however other than that, that is excellent blog.
  An excellent read. I’ll certainly be back.

 217. Awesome website you have here but I was wondering if you knew of
  any message boards that cover the same topics talked about in this article?

  I’d really love to be a part of online community where I can get comments from other
  knowledgeable people that share the same interest. If you have any
  recommendations, please let me know. Bless you!

 218. Good day! This is my 1st comment here so I just wanted to give a quick shout out and
  say I genuinely enjoy reading through your blog posts. Can you suggest
  any other blogs/websites/forums that go over the same topics?
  Appreciate it!

 219. What i do not understood is in reality how you are no longer actually
  much more smartly-favored than you might be now. You’re so intelligent.
  You realize thus significantly relating to this topic,
  produced me individually believe it from a lot of varied angles.
  Its like women and men aren’t fascinated until it’s one thing
  to do with Girl gaga! Your individual stuffs nice.

  Always take care of it up!

 220. Hello, I think your site might be having browser compatibility
  issues. When I look at your blog site in Opera, it looks fine but when opening in Internet Explorer,
  it has some overlapping. I just wanted to give you a quick
  heads up! Other then that, awesome blog! -ocphym30

 221. Hey! I know this is kinda off topic but I was wondering if
  you knew where I could get a captcha plugin for my comment form?
  I’m using the same blog platform as yours and I’m having trouble finding one?

  Thanks a lot!

 222. We are a group of volunteers and opening a new scheme in our community.
  Your site provided us with valuable information to
  work on. You’ve done a formidable job and our entire community will
  be thankful to you.

 223. I’ve learn a few excellent stuff here. Certainly worth
  bookmarking for revisiting. I wonder how much attempt you place to create this type of
  magnificent informative web site.

 224. I’m impressed, I must say. Seldom do I encounter a blog that’s equally
  educative and entertaining, and without a doubt, you
  have hit the nail on the head. The issue is an issue that too few men and women are speaking intelligently about.

  I’m very happy that I stumbled across this in my
  hunt for something concerning this.

 225. Do you mind if I quote a couple of your posts as long as I provide credit and
  sources back to your blog? My website is in the exact same niche as
  yours and my visitors would truly benefit from some of the information you provide here.

  Please let me know if this alright with you. Appreciate it!

  Also visit my website – anal sex

 226. Today, I went to the beach front with my children. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said „You can hear the ocean if you put this to your ear.“ She put the shell to her ear and screamed.
  There was a hermit crab inside and it pinched her ear.
  She never wants to go back! LoL I know this is entirely off topic but I had to
  tell someone!